fbpx

Защо да сключвам писмени договори с клиентите си? Три предимства, които ми дава това (обърни внимание на третото)

Случва ли Ви се често да негодувате срещу своя счетоводител, че Ви губи времето искайки от Вас да съставяте излишни документи?

Имате ли чувството, че Вие работите за него, а не той за Вас?

Питате ли „Ама защо да пиша договор като ние сме се разбрали и вече работим добре?“

Аз също от понякога получавам подобни въпроси. И наскоро един приятел ме пита: „Наистина ли трябва да имам договор със всеки клиент? Ти знаеш ли колко време ще ми отнеме това?“

И нали ми е приятел, без малко да му кажа това, което иска да чуе, а не това което трябва.

 

А истината е следната:

В Закона за задълженията и договорите и в Търговския закон са записани сделките, които трябва да са в писмена форма и от търговските сделки това са: сделките с недвижими имоти, вещни права върху тях и автомобили (които трябва да са и с нотариална заверка) и някои специфични сделки като поръчителство, договори за застраховки и други, които няма сега да изброявам изчерпателно. Във всички останали случаи писмен договор не е задължителен. Той (договорът) може и да е устна уговорка между страните.

Това е добрата новина и ако съм Ви лош приятел (и счетоводител) ще спра дотук.

 

Ако обаче ме е грижа за Вашето време и Вашите пари, ще продължа:

 

Договорът може да е устен и докато си „работите добре“ всичко е наред. Когато, обаче възникне спор става сложно, защото всеки има различни спомени за уговорките помежду Ви. И тогава писмения договор е този, който показва какво точно сте се разбрали и кой не си изпълнява договора. Освен това рядко при започване на ново начинание/сделка/партньорство можем да предвидим всички възможности или искаме да обмислим варианти за прекратяване на отношенията. Съставяйки писмен договор ние си даваме време да обмислим повече варианти. Дори да ползваме стандартни бланки на договор теглени от интернет в тях има клаузи като разваляне на договора, неустойки, задължения, които ще ни насочат да помислим в тази посока. И това е Първото предимство: наличието на писмен договор пази Вашите интереси.

Варна акаунт - Счетоводна кантора

Счетоводна кантора Варна Акаунт има над 20 г. опит в работата си с фирми от строителния бранш. Ние им предлагаме проверени в практиката решения, които спестяват пари, проактивни данъчни съвети и изцяло поемаме комуникацията с приходната администрация.

Повече за нас  |  Заяви консултация

 

Второ предимство: Спестявате време.

 

Представете си, следната ситуация: Нямате писмен договор с Ваш клиент, но сте се разбрали с него, че ако плати в срок 5 дни от издаване на фактурата ползва 5% отстъпка от цената. Вие си знаете и той си знае, само на мен, своя счетоводител сте пропуснали да кажете. И става така, че клиентът си плаща навреме и си приспада отстъпката. Аз нямам идея за това, а Вие сте постоянно зает и не сте обърнали внимание. Като резултат, според данните от счетоводството Вие имате да вземате пари от него и аз Ви давам тази грешна информация. Почва звънене по телефони, уточняване на сумите и условията по договора и безкрайни уговорки от типа на „нямам информация за това, моля изчакайте да говоря с управителя и той да потвърди и пак ще Ви се обадя“. Сигурно Ви звучи много познато. И не пести време. А ако клиентите са 10, а уговорките различни? А ако спешно Ви е необходима точна информация?

 

Трето (особено важно):

 

НАП обича договорите. Всеки минал през поне една проверка ще потвърди, че едно от първите неща, които искат са „договори с търговски контрагенти“ . Ако ги имате готови ще Ви е много по-лесно да обясните защо сте постъпили по даден начин в конкретна ситуация (често от преди 5 години) и да защитите своите интереси.

Освен това данъчните закони са сложни и в тях има описани доста особени случаи, в които се дължат данъци без реално да имате продажби. Ако имате предварително изготвен писмен договор за Вашата сделка, той може да бъде огледан от юрист и счетоводител за подобни „капани“ и това да Ви спести допълнителни разходи.

 

И в заключение:

 

Безспорно е, че всички искаме да пестим време. Пестенето на време от изготвяне на писмени договори за нашите сделки обаче е краткосрочна полза. След няколко години това „спестяване“ на един час или един ден може да ни донесе многократно повече загуби както на време, така и на пари и да обезсмисли години труд. 

И точно затова, ние Счетоводна кантора Варна Акаунт, съдействаме на своите клиенти с компетентни данъчни и юридически съвети, за да изготвят договорите си така, че максимално да защитят своите интереси.

Ако и Вие искате да сте сигурни, че в договорите Ви няма скрити капани и неприятни изненади, потърсете ни на тел. 0898860910 и нашият екип с радост ще Ви съдейства.

За да не се превърне счетоводството Ви в ЩЕТОводство!

За повече информация: тел. 0898860910

 

Любомир Ковачев Управител АРСИ ЕООД

Нашата съвместна работа с Десислава Тотева започна преди около 20 години . Преди това изпитвах затруднения по отношение на спазване на актуалните нормативни актове, притесняваше ме възможността за ревизии и глоби.

 

Янко Ангелов Съдружник и Управител на „Електро Комплект ВН” ООД

С Десислава Тотева работим от 2008г. Преди да започнем работа с нея нямахме яснота какви са ни вземанията и задълженията към нашите доставчици и клиенти, изпитваме затруднения при изготвянето на тримесечните и годишните си финансови отчети за холдинга, от който бяхме част, липсваше ни доверен и компетентен данъчен консултант.

Димитрина Димитрова собственик на „Студио за дизайн“ ЕООД

Преди около година реших да създам свой собствен бизнес. Процедурата по откриване и регистрация на фирмата изглеждаше твърде сложна и неясна, непрекъснато възникваха множество въпроси на които нямах отговор.