fbpx

Интервю с мен

Колко дълго си работила като счетоводител и защо се занимаваш с това?

През „далечната“ 1998 г. бях данъчен инспектор, правех ревизии по ДДС на фирми и ми правеше впечатление, че собствениците и управителите на бизнеси не познават данъчните закони. Счетоводителите им пък научаваха впоследствие (понякога по време на ревизията) какви решения са взели техните управители. Като резултат от всичко това при тези ревизии фирмите  плащаха данъци в големи размери. Данъци, които в повечето случаи можеха да бъдат спестени, намалени или поне предвидени.

За счетоводството на моя първи клиент, строителен предприемач първоначално се беше грижил баща му – дългогодишен главен счетоводител, който поради напредналата си възраст беше решил да се пенсионира. Собственика ме потърси за съвет и препоръка къде да намери компетентен счетоводител, който не само да осчетоводява документи, но и да има знания в детайли за дейността на фирмата, да взема интересите й присърце, да е човек на когото може спокойно да се довери.

Тогава аз реших да използвам знанията и опита си, не за да търся грешките на бизнеса, а да му помагам да ги избягва, да бъда не само счетоводител, а и доверен съветник и приятел. Още в първите години от съвместната ни работа преминахме безпроблемно през няколко данъчни ревизии и това затвърди нашата увереност, че начина ни на работа носи добри резултати.

Впоследствие бях препоръчана на други фирми, извършващи различни строителни дейности. С тях заработихме по същия начин и установихме дългогодишни отношения базирани на компетентност, грижа и доверие.

Така аз се отдадох на това да работя с фирми, извършващи предимно строителни услуги,  да познавам в детайли бизнеса им, начина им на работа и техните цели и да им съдействам да ги постигнат като им помагам да имат изрядна документация, безпроблемни отношения с данъчната администрация и предвидими плащания към бюджета.

В резултат на това, моите клиенти  имат възможността спокойно да се фокусират върху растежа на бизнеса си.

Кои са твоите клиенти?

Аз работя с хора като теб – собственици на малък бизнес. Помагам им да се ориентират лесно какви са изискванията за техния бизнес, да спазват законодателството, да имат яснота за финансовото си състояние, да планират и намаляват разходите си за данъци, да изберат най-подходящата за тях фирма и да я регистрират, да изготвят документите и сделките си по такъв начин, че да нямат несъбираеми вземания. Моите клиенти са предприемачи, които осъзнават, че един от факторите за успеха на бизнеса им е верния и навременен данъчен съвет.

Ти каза, че кантората е специализирана. Какво, ако не сте работили с клиенти от моя бранш досега?

Независимо какъв е твоя бизнес, като счетоводна кантора нашия фокус е към това:

1/ да ти помогнем да изградиш начин на работа и документация, който отговаря на изискванията на законодателството и бързо се адаптира към промените в него.

2/ да ти оказваме подкрепа в дейността ти, като сме винаги на разположение за данъчни и правни консултации. Ние вярваме, че правилния съвет преди да вземеш решение е с огромно значение за развитието на твоя бизнес и сме готови да отговорим на твоите въпроси.

Така че, независимо какъв точно е твоя бизнес, ние ще направим това за теб и ще работим заедно за неговата устойчивост и развитие.

Какво те отличава от останалите?

За разлика от повечето счетоводни кантори моя фокус е в грижата и доверието. Аз следя всички промени в законодателството и постоянно повишавам квалификацията си, но моя 7 годишен опит като данъчен инспектор ми е показал, че много често липсата на информация преди  финализирането на сделката е това, което пречи на един бизнес да е успешен. Аз не просто осчетоводявам фактури, аз познавам бизнеса ти и мога да ти помогна да увеличиш печалбата си и да намалиш данъците си съвсем легално. Това, че имам клиенти от един бранш  е предимство, защото ти дава възможност да ползваш най-добрите практики в бранша, а аз гарантирам за дискретността. Тук ти получаваш не просто счетоводител, а и доверен съветник и приятел.

Какво се очаква от мен?

От теб се очаква да имаш желание да работиш легално и да спазваш законодателството. Да си с ясното съзнание, че най-добър резултат от нашата работа ще получиш само, ако ме държиш в течение на своя бизнес и че мога да ти дам добър съвет единствено, когато знам всички детайли за твоята ситуация. Най-добри резултати в нашата работа получават тези, които са готови да следват насоките, които им давам. Ще имаш моята постоянна подкрепа, но в същото време ти трябва да правиш това, с което си се ангажирал. 

Кой не може да работи с мен?

Аз внимателно селектирам с кого да работя като избирам само тези, които искат дейността им да е легална. Не работя с хора, които съзнателно нарушават законодателството, участват в „схеми”, имат лоша търговска репутация, информират ме за важни за дейността им факти впоследствие или са небрежни към документацията си. Ако си от този тип хора най-любезно те моля да не ме търсиш за работа и се надявам, че разбираш защо. В този случай бих ти препоръчала да работиш с други мои колеги.

Ако си в трудна финансова ситуация и не можеш да си позволиш да работиш с мен, напълно те разбирам, защото и аз съм била в такава. В този случай ти препоръчвам да се присъединиш към моята фейсбук страница и да следиш всичко, което пиша на сайта си, за да получаваш полезни насоки за своята дейност.

Какъв е твоя подход в счетоводството?

Счетоводството на дадена фирма не се изчерпва само с осчетоводяването на фактури и подаването на ДДС декларации. То е много повече от това. В него  са включени схеми на документооборот, счетоводна политика, работни процеси, образци на документи, готови шаблони, които да следваш, ключови моменти, в които да потърсиш данъчна или правна консултация и най-добри практики, които можеш да приложиш в своята дейност.

Има причина това да е така.

Когато бях данъчен инспектор (ако не знаеш, тогава бях от „тъмната” страна) видях, че неправилните документи или въобще липсата на документи и липсата на информация и комуникация може  много бързо да унищожи един наглед печеливш бизнес. Затова работя по начин, който предотвратява всичко това. Запознавам се със спецификата на твоята дейност възможно най-подробно и ти помагам да я подобрим така, че да имаш яснота и да не те притеснява възможността за проверки.

Работи ли подхода ти?

Да, можеш да видиш мненията на някои мои клиенти като посетиш тази страница.

Какви резултати мога да очаквам?

Резултатите в счетоводството трудно могат да се измерят, но някои от   измеримите резултати са: яснота за финансово състояние на твоето предприятие, точни разчети с контрагентите, подадени навреме, верни и точни декларации за данъци и осигуровки, изрядна трудова документация, предвидими и поносими данъчни плащания …..Но аз разбира се  не мога да ти обещая всичко това безусловно, най-малкото защото в момента изобщо не те познавам, а за да бъда съвсем честна в голяма степен това ще зависи и от теб. Освен да участваш в изграждането на начина ни на съвместна работа трябва да се ангажираш да го прилагаш систематично. Ако го правиш можеш да имаш изрядна документация, възможно най-ниски данъци по легален път и да не те притесняват проверките.

Мога ли да се свържа с бивши или текущи твои клиенти, за да разбера от тях какво е да се работи с теб?

Да, препоръчвам ти да прочетеш всички отзиви от мои клиенти тук и след това да се свържеш, с които от тях желаеш, за да разбереш какво те са получили от работата си с мен.

Как мога да съм сигурен, че ти си правилния избор за мен?

Моят начин на работа е резултат от  повече от 20 годишен професионален опит, постоянно се усъвършенства, за да е в крак с времето и е доказал своята ценност и ефективност. Едновременно с професионалното си развитие аз влагам много енергия и в личностното си израстване и  предлагам на клиентите си едновременно компетентност, разбиране към техните нужди и добронамереност. За това, колко е ценна работата с мен говори факта, че нямам клиент, който да е спрял да работи с мен, защото е недоволен от услугите, които му предоставям.

Искам да работя с теб, Десислава! Какви са опциите, които имам?

Поздравления за решението ти да поставиш бизнеса си на солидна основа! Ще се радвам да работим заедно! Опитът ми показва, че за да е качествено счетоводното обслужване трябва да е комплексно и дългосрочно. Затова, за да ти дам най-доброто, което заслужаваш съм подготвила пакети от услуги. Те ще  ти осигурят увереност и спокойствие и едновременно ще ти гарантират оптимално използване на финансовите ти ресурси, защото плащането в пакет винаги е по-изгодно от работата на парче. Можеш да избираш между:

„ВИП“ абонамент

Този вариант е за фирми с голям документооборот и персонал, които работят много динамично, често са изправени пред предизвикателства и искат да имат имат постоянна връзка със счетоводен и данъчен консултант.

Абонамент „Класик“

Това е абонаментна счетоводна услуга за фирми, които имат установен начин на работа и се нуждаят при възникване на необичайна или  спешна ситуация да получат компетентна данъчна и счетоводна консултация.

Абонамент „Старт“

Това е абонаментна счетоводна услуга предназначена за стартиращи бизнеси, при които всичко е в процес на разработване и им е необходимо да получат съвети и услуги свързани с процеса на регистрация и успешно начало на дейността.

Вече знам коя програма искам. Как да започна?

Чудесно! Това, което отличава хората, които успяват е, че могат бързо да вземат решения, често на базата на своята интуиция. Благодарение на това умение те постигат резултати много преди останалите. Така, че ако усещаш, че работата с мен ще ти донесе резултати, действай! 

Имам нужда от още време, за да реша. Как мога да видя нещата, които правиш, които все пак да ми носят полза?

Най-лесния начин е да харесаш страницата ми във Фейсбук „ Счетоводство за строителни фирми Варна акаунт“, където споделям полезна информация, свързана със счетоводството, данъците и много други неща важни за бизнеса. Така ще получаваш достъп до всичко, което публикувам напълно безплатно. 

Имам още въпроси, удобно ли е да ти се обадя?

Да, разбира се. Ако имаш още въпроси ми пиши на office@varnaaccount.com или се обади на 0898860910 и аз или екипът на счетоводна кантора „Варна акаунт“  ще ти дадем отговори на всичко, което те интересува и ще те посъветваме коя програма е най-подходяща за теб.