fbpx

Какво пропускате ако не работите със

специализиран счетоводител

 

У нас, а може би и в чужбина, съществува вярване, че на доктор, адвокат и счетоводител се казва всичко. И как иначе, нали от техните правилни решения зависят нашите живот, здраве и пари…

Замисляли ли сте се обаче, как никога не бихте отишли при бракоразводен адвокат, колкото и добър да е той, за да Ви защитава по наказателно дело? И не ходите при гинеколог, за да Ви почисти зъбния камък.

За счетоводителите обаче, това не важи. Всеобщо разпространено мнение е, че ако един счетоводител е добър, той може да обслужва всякакви фирми – строителни предприятия, земеделски стопани, промишлени производства, салони за красота, медицински център, туризъм, внос и износ на стоки, онлайн магазини и т.н.

Дали наистина това е така? В тази статия ще потърсим ползите, които Вашия бизнес би получил, ако си партнира със счетоводна кантора, специализирана в обслужването на Вашия бранш.

Започвам отдалече с въпроса какво е счетоводството? Счетоводството е система, с която чрез универсални икономически показатели се описват различни по вид бизнеси, така че всеки външен потребител на тази информация (бил той НАП, инвеститор или контрагент) да може да оцени икономическото състояние на предприятието и да вземе информирано решение дали да инвестира в него, да отпусне заем, да доначисли данък и още много други.

Зад тези универсални показатели, познати на всички – приходи, разходи, печалба, капитал, стоят невероятно различни по характер и организация процеси. От тук, веднага идва и

 

ПОЛЗА №1: Вашият специализиран счетоводител познава Вашата дейност.

 

Счетоводител, който обслужва фирми в един бранш, да речем строителство познава нормативните документи, които го регулират и знае какви са законовите изисквания към бизнеса. Той познава основните документи, които съпътстват строителната дейност, знае кога се издават и какво е тяхното правно значение. С него Вие можете от първия ден да говорите на един език и няма да влагате време за да го обучавате в своята дейност. Започвайки работа с него, ще имате възможност да обсъдите в подробности дейността си и да търсите начини да увеличите печалбите си.

Един универсален начин за увеличаване на печалбата е да се намалят или оптимизират разходите. Това във Вашата дейност може да бъде постигнато по много различни начини и тук Вашия специализиран счетоводител ще Ви донесе

 

ПОЛЗА №2: Той познава добрите практики в бранша

 

Всяка фирма има своя специфична организация на работа. Всички бизнес процеси като: подаването на заявки за материали и доставката им, отчетността на материално-отговорните лица, следенето на разчетите с клиенти и доставчици и извършването на плащанията, документирането на извършената работа и още много други, могат да бъдат организирани по различни начини. Слабо вероятно е един управител, фирма или счетоводител самостоятелно да открият най – добрия (бърз, сигурен и изгоден) вариант на всеки процес.

Счетоводител, който обслужва фирми в един бранш, има възможност да види как даден процес е организиран в различните фирми. Той може да Ви предложи готово работещо решение как да го направите във Вашата фирма, така че да постигнете най-ниско ниво на разходите.

В този момент е силно вероятно някой да си помисли, че така нещо, което той е измислил и въвел ще бъде достъпно за конкурентите му и да се почувства ощетен. Дайте си сметка обаче, колко голям е Вашия бранш и как повечето фирми в него не са Ви преки конкуренти. Пак ще дам пример със строителството. В тизи сектор влизат фирми, които извършват изкопни работи и събаряне, груби строежи, довършителни работи, изграждане и ремонти на покриви, изолации, ел. инсталации, ВиК, климатизация, полагане на мазилки, дограми…. Списъкът е безкраен и съвсем малка част от тях са Ви преки конкуренти, а с много от тях сте партньори. Сега помислете за всичко, което правите във Вашата фирма. Процесите са много и позволявайки си да споделите едно добро решение получавате достъп до още десетки такива. Сделката е изгодна, нали?

И като говорим за добрите практики идва ред на

Варна акаунт - Счетоводна кантора

Счетоводна кантора Варна Акаунт има над 20 г. опит в работата си с фирми от строителния бранш. Ние им предлагаме проверени в практиката решения, които спестяват пари, проактивни данъчни съвети и изцяло поемаме комуникацията с приходната администрация.

Повече за нас  |  Заяви консултация

 

ПОЛЗА №3: Вашия специализиран счетоводител познава данъчната практика във Вашата сфера.

 

Всяка година се правят много промени в различните данъчни закони и те засягат по различен начин отделните бизнеси. Счетоводител, който обслужва фирми в строителството няма нужда да познава в детайли особеностите в данъчното облагане с ДДС на туроператорските фирми например. Той ще има времето и възможността да се съсредоточи само върху промените в данъчните закони, които пряко засягат строителството и да ги разбере в детайли. Ще следи данъчната практика в тази област, ще знае как НАП тълкува спорните моменти, кои са ключовите неща, на които трябва да се обърне внимание, за да не се плащат излишни данъци или глоби. Ще е минал през много ревизии на фирми от този сектор и ще е наясно, какви документи се изискват и как трябва да бъдат оформени. Благодарение на тези знания и опит точно във Вашата дейност, независимо дали сте на пазара отдавна или започвате сега ще можете да ползвате опита на много други Ваши колеги и по този начин да си спестите притесненията и разходите породени от незнание.

И да се върнем в началото….

 

Вероятно Вие сте експерт във Вашия бранш или Вашият бизнес е различен от другите!

 

Вие познавате в детайли специфичните проблеми на своите клиенти и това Ви дава възможност да им дадете най-доброто решение!

Опитът Ви е гаранция, че можете да реагирате правилно във всяка ситуация и да спестите на клиентите си много време за търсене на правилното решение!

Вашата компетентност спестява пристесненията им дали не са пропуснали нещо важно!
Вие пестите пари, защото предлагате качество!

 

Ако това е така, то Вие заслужавате да получите същото!

 

Ако за Вас е важно да имате доверен партньор, който познава Вашия бизнес и му помага да расте, свържете се с нас. Ще си уговорим кратка опознавателна среща, на която ще се запознаем с Вашата ситуация и ще поговорим за възможните решения.

 Ако за Вас е важно да имате доверен партньор, който познава Вашия бизнес и му помага да расте, свържете се с нас. Ще си уговорим кратка опознавателна среща, на която ще се запознаем с Вашата ситуация и ще поговорим за възможните решения.

За повече информация: тел. 0898860910

„Варна Акаунт” – За да не се превърне счетоводството Ви в ЩЕТОводство!

 

Любомир Ковачев Управител АРСИ ЕООД

Нашата съвместна работа с Десислава Тотева започна преди около 20 години . Преди това изпитвах затруднения по отношение на спазване на актуалните нормативни актове, притесняваше ме възможността за ревизии и глоби.

 

Янко Ангелов Съдружник и Управител на „Електро Комплект ВН” ООД

С Десислава Тотева работим от 2008г. Преди да започнем работа с нея нямахме яснота какви са ни вземанията и задълженията към нашите доставчици и клиенти, изпитваме затруднения при изготвянето на тримесечните и годишните си финансови отчети за холдинга, от който бяхме част, липсваше ни доверен и компетентен данъчен консултант.

Димитрина Димитрова собственик на „Студио за дизайн“ ЕООД

Преди около година реших да създам свой собствен бизнес. Процедурата по откриване и регистрация на фирмата изглеждаше твърде сложна и неясна, непрекъснато възникваха множество въпроси на които нямах отговор.